Οικογενειακή θεραπεία

Οικογενειακή θεραπεία
Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους. Κάθε δυστυχισμένη οικογένεια, όμως, είναι δυστυχισμένη με τον δικό της τρόπο.– Λέων Τολστόι Ρώσος συγγραφέας (1828-1910)

Η οικογενειακή θεραπεία είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας που μπορεί να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας να βελτιώσουν την επικοινωνία και να επιλύσουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις και είναι συχνά βραχυπρόθεσμη.

Μπορεί να περιλαμβάνει όλα τα μέλη της οικογένειας ή μόνο εκείνα που μπορούν ή θέλουν να συμμετάσχουν. Το συγκεκριμένο σχέδιο θεραπείας θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της οικογένειάς σας.

Οι συνεδρίες οικογενειακής θεραπείας μπορούν να σας διδάξουν δεξιότητες για να εμβαθύνετε τις οικογενειακές σχέσεις και να ξεπερνάτε τις αγχωτικές στιγμές, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των συνεδριών θεραπείας.

Τα οφέλη της οικογενειακής θεραπείας

Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις προβληματικές σχέσεις με τον σύντροφό σας, τα παιδιά σας ή άλλα μέλη της οικογένειάς σας. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε συγκεκριμένα θέματα, όπως συζυγικά ή οικονομικά προβλήματα, συγκρούσεις μεταξύ γονέων και παιδιών ή τις επιπτώσεις της κατάχρησης ουσιών ή μιας ψυχικής ασθένειας σε ολόκληρη την οικογένεια.

Η οικογένειά σας μπορεί να ακολουθήσει οικογενειακή θεραπεία συνδυαστικά με άλλους τύπους ψυχοθεραπείας, ειδικά αν ένας από εσάς έχει ψυχική ασθένεια ή εθισμό που απαιτεί πρόσθετη θεραπεία ή θεραπεία απεξάρτησης. Για παράδειγμα η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας να ανταπεξέλθουν εάν ένας συγγενής πάσχει από σοβαρή ψυχική ασθένεια, όπως η σχιζοφρένεια – αλλά το άτομο που πάσχει από σχιζοφρένεια θα πρέπει να συνεχίσει το εξατομικευμένο θεραπευτικό του πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, ατομική θεραπεία ή άλλη θεραπεία.

Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη σε κάθε οικογενειακή κατάσταση που προκαλεί άγχος, θλίψη, θυμό ή σύγκρουση. Μπορεί να βοηθήσει εσάς και τα μέλη της οικογένειάς σας να κατανοήσετε καλύτερα ο ένας τον άλλον και να μάθετε δεξιότητες αντιμετώπισης και επίλυσης συγκρούσεων που θα σας φέρουν πιο κοντά.

Τι μπορείτε να περιμένετε

Η οικογενειακή θεραπεία συνήθως συγκεντρώνει πολλά μέλη της οικογένειας για συνεδρίες θεραπείας. Ωστόσο, ένα μέλος της οικογένειας μπορεί επίσης να δει έναν οικογενειακό θεραπευτή μεμονωμένα.

Η οικογενειακή θεραπεία είναι συχνά βραχυπρόθεσμη – γενικά περίπου 12 συνεδρίες. Ωστόσο, το πόσο συχνά συναντιέστε και ο αριθμός των συνεδριών που θα χρειαστείτε εξαρτάται από την ιδιαίτερη κατάσταση της οικογένειάς σας και τη σύσταση του θεραπευτή.

Κατά τη διάρκεια της οικογενειακής θεραπείας, μπορείτε:

  • Να εξετάσετε την ικανότητα της οικογένειάς σας να επιλύει προβλήματα, να διαχειρίζεται συγκρούσεις και να εκφράζει σκέψεις και συναισθήματα με παραγωγικό τρόπο
  • Να διερευνήσετε τους οικογενειακούς ρόλους, τους κανόνες και τα πρότυπα συμπεριφοράς για να εντοπίσετε τα ζητήματα που συμβάλλουν στη σύγκρουση – και τους τρόπους επεξεργασίας αυτών των ζητημάτων

Να προσδιορίσετε τα δυνατά σημεία της οικογένειάς σας, όπως η φροντίδα του ενός για τον άλλον, και τις αδυναμίες, όπως η δυσκολία να εμπιστευτείτε ο ένας τον άλλον.

Αποτελέσματα

Η οικογενειακή θεραπεία δε λύνει αυτόματα τις οικογενειακές συγκρούσεις ούτε  εξαφανίζει δια μαγείας μια δυσάρεστη κατάσταση. Μπορεί όμως να βοηθήσει εσάς και τα μέλη της οικογένειάς σας να κατανοήσετε καλύτερα ο ένας τον άλλον και να σας προσφέρει δεξιότητες για να αντιμετωπίζετε τις δύσκολες καταστάσεις με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει την οικογένεια να αποκτήσει μια ισχυρότερη αίσθηση συντροφικότητας και να δημιουργηθούν πιο ζεστές, αυθεντικές και ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ των μελών της.