Συμβουλευτική γονέων

συμβουλευτική γονέων

Ένας από τους σημαντικότερους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων είναι αυτός μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Καμία οικογένεια δεν είναι χωρίς προβλήματα, διαφωνίες και άγχος. Βασικές πτυχές κατά τη διατήρηση της αρμονίας στην οικογένειά σας είναι ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνετε τα παιδιά σας, διαχειρίζεστε τα προσωπικά σας θέματα και χειρίζεστε τις συγκρούσεις. Η συμβουλευτική γονέων είναι μια ανεκτίμητη υπηρεσία που θα σας προσφέρει αμερόληπτη καθοδήγηση και υποστήριξη – θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να εντοπίσετε τις ανάγκες κάθε ατόμου στην οικογένειά σας και να φροντίσετε καλύτερα για την ευημερία της.

Τι είναι η συμβουλευτική γονέων;

Το να είσαι γονιός μπορεί να είναι η πιο ικανοποιητική εμπειρία που θα βιώσεις, αλλά μπορεί επίσης να είναι και η πιο επιβαρυντική. Αφού διδάξετε στο παιδί σας πώς να περπατάει, να μιλάει, ακόμα και να πηγαίνει στην τουαλέτα, στη συνέχεια προχωράτε στη διδασκαλία δεξιοτήτων ζωής, όπως πώς να κρατάει μια συζήτηση ή πώς να διαχειρίζεται τις συγκρούσεις. Με τον αριθμό των διαθέσιμων βιβλίων για τη διαπαιδαγώγηση των γονέων (το καθένα από τα οποία ισχυρίζεται ότι έχει βρει τον έναν και μοναδικό τέλειο τρόπο για να μεγαλώσετε το παιδί σας), είναι εύκολο να κατακλυστείτε.

 

Η συμβουλευτική γονέων είναι μια υπηρεσία που έχει ως στόχο να σας παρέχει γνώσεις, καθοδήγηση, εργαλεία και συναισθηματική υποστήριξη, όλα χωρίς κρίση ή προκατάληψη. Διαφορετική από την οικογενειακή συμβουλευτική, η οποία έχει τα δικά της οφέλη, η συμβουλευτική γονέων εστιάζει στο πώς εσείς ως γονέας επηρεάζετε τη δυναμική της οικογένειάς σας.

 

Η συμβουλευτική γονέων παρέχει διάφορες θεραπείες ή μεθόδους που βοηθούν τους γονείς να κατανοήσουν καλύτερα το εγγενές στυλ ανατροφής τους και στη συνέχεια εμβαθύνει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο διάφορα προβλήματα επηρεάζουν και ενδεχομένως αλλάζουν αυτό το στυλ. Όταν ένας γονέας είναι εξοπλισμένος με τη γνώση του πώς να επιλύσει τα δικά του προσωπικά ζητήματα, είναι σε θέση να στρέψει την πλήρη προσοχή του στη διατήρηση, στην ανάπτυξη ή στην αποκατάσταση της αρμονίας στο σπίτι του.

 

Πριν από μερικά χρόνια, αν ένας συνδυασμός γονέα-παιδιού αντιμετώπιζε προβλήματα, η συμβουλευτική ξεκινούσε από το παιδί. Ενώ η συμβουλευτική του παιδιού είναι μερικές φορές πολύ απαραίτητη, ο γονέας έχει πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να κάνει αλλαγές στη συμπεριφορά του που θα ωφελήσουν ολόκληρη την οικογένεια.

 

Ποιος χρειάζεται συμβουλευτική γονέων;

Η συμβουλευτική γονέων είναι περισσότερο αναγκαία για κάθε γονέα που:

 

Αντιμετωπίζει συζυγικά προβλήματα

Από τα οικονομικά μέχρι την απιστία, τα προβλήματα του γάμου έχουν τεράστιο αντίκτυπο στα παιδιά της οικογένειας. Είναι σημαντικό να επεξεργαστείτε και να επιλύσετε αυτά τα ζητήματα, ώστε το παιδί να μην αναπτύξει στρεβλές αντιλήψεις σχετικά με την αγάπη και το γάμο.

 

Υποφέρει από κακή υγεία

Τα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ψυχικής υγείας, μπορούν να εμποδίσουν τους γονείς να είναι πλήρως παρόντες στην οικογένειά τους, καθώς και να τους εμποδίσουν να εκπληρώσουν τις γονικές τους υποχρεώσεις.

 

Σε διαδικασία χωρισμού ή διαζυγίου

Ο χωρισμός ή το διαζύγιο επηρεάζει τα παιδιά εξίσου με τους γονείς. Μαζί με τις νέες προκλήσεις που συνεπάγεται η ιδιότητα του μονογονέα, οι πρόσφατα χωρισμένοι ή διαζευγμένοι γονείς πρέπει να διαχειριστούν προσεκτικά τα συναισθήματα των παιδιών τους και να τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν την αλλαγή.

 

Βιώνει κακοποίηση ή βία

Οποιαδήποτε κακοποίηση που βιώνει ο γονέας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί φόβος, ένταση και περαιτέρω επιθετικότητα σε όλη την οικογένεια.

 

Αντιμετώπιση της απώλειας

Είτε πρόκειται για παιδί, σύζυγο, γάμο ή ακόμη και για μια δουλειά, η βίωση απώλειας μπορεί να διαταράξει το παιδί όσο και τον γονέα – ακόμη περισσότερο αν ο γονέας δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί την απώλεια αυτή.

 

Κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών

Η κατάχρηση ουσιών επηρεάζει εκατομμύρια γονείς σε όλο τον κόσμο – συχνά υποβαθμίζει την ικανότητά τους να είναι οι καλύτεροι γονείς που μπορούν. Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας, τα οποία μπορούν να αναστείλουν περαιτέρω τη γονική μέριμνα.

 

Προβλήματα με παιδιά/εφήβους

Μερικές φορές το παιδί σας είναι η πηγή άγχους και προβλημάτων για εσάς, ειδικά όταν έχετε να κάνετε με εφήβους, επειδή μπορούν να αλλάξουν δραστικά μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Οι γονείς συνήθως ανησυχούν περισσότερο για την κατάχρηση ουσιών, ενώ οι έφηβοι ανησυχούν περισσότερο για την ψυχική υγεία και τον εκφοβισμό. Η συμβουλευτική γονέων σας δίνει τα εργαλεία για να αντιληφθείτε τα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζει το παιδί σας και τα εργαλεία επικοινωνίας για να το βοηθήσετε χωρίς να νιώσει ντροπή επειδή χρειάζεται βοήθεια.

 

Πώς θα ωφελήσει η συμβουλευτική γονέων την οικογένειά μου;

Κάθε γονέας είναι επιρρεπής σε διάφορα προβλήματα που θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουν την οικογένειά τους, ιδίως όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Όταν κάνουν το βήμα και ξεκινούν τη συμβουλευτική γονέων, οι γονείς δείχνουν στα παιδιά τους ότι νοιάζονται για την ευημερία της οικογενειακής μονάδας και συμβάλλουν επίσης στον αποστιγματισμό των θεμάτων ψυχικής υγείας.

 

Ορισμένα οφέλη της συμβουλευτικής γονέων περιλαμβάνουν:

  • Σας παρέχεται μια αμερόληπτη εξωτερική άποψη
  • Καλύτερη κατανόηση του γονικού σας στυλ
  • Καλύτερες δεξιότητες σύγκρουσης
  • Διαχείριση των γονεϊκών προσδοκιών

 

Τέλος, και το πιο σημαντικό, η συμβουλευτική γονέων απομακρύνει την πίεση του να πρέπει να είστε τέλειοι γονείς. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι γονείς αποφεύγουν τη συμβουλευτική είναι η ιδέα ότι το να πηγαίνετε σε ειδικό σημαίνει ότι έχετε αποτύχει ως γονέας. Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο ρόλος του ψυχολόγου είναι να συνεργαστεί με τον γονέα χωρίς να τον κρίνει, βοηθώντας τον γονέα να γίνει η καλύτερη μητέρα ή ο καλύτερος πατέρας που είναι σε θέση να είναι. Η λήψη μέτρων για να βελτιωθείτε ως γονέας δείχνει στα παιδιά σας πόσο πολύ νοιάζεστε γι’ αυτά και θα ωφελήσει εσάς και τα παιδιά σας για το υπόλοιπο της ζωής σας.